Emma deelt haar liefde graag door eten. Als dirigent van de smaken en texturen in een tien gangen orkest voor familie en vrienden, of als beeldmaker van prachtige foto’s waarbij werkelijk ieder detail klopt. Ze laat mensen genieten, wil het liefst ontzorgen en pakt die unieke plek – met één been in de coulissen en één been op het podium. ‘Mensen eten voorzetten is mijn love language’ zegt ze met zo’n ontwapenende lach dat je direct je servet ontvouwt. Je weet dat je in goede handen bent bij haar.
Clavecimbel en Thea Beckman
Ze groeit op als enig kind in een harmonieus Leiderdorps gezin – taal, koken en musiceren zijn belangrijke ingrediënten. Als haar ouders een uitgebreid diner koken, helpt Emma mee in de keuken. En de peterselie snijdt ze dan natuurlijk niet met een kindermesje, maar gewoon met een echt mes. Al jong leert ze ook de Engelse taal en vliegen de taalgrapjes over tafel.
Muziek is alom aanwezig, Emma speelt clavecimbel en dwarsfluit, heeft zangles en zit op ballet. De basisschool brengt haar niet voldoende intellectuele uitdaging en tussen de muzieknoten door voedt ze haar brein dan ook met het lezen van talloze boeken. Ze ziet zichzelf als een verlegen meisje destijds, maar ook als iemand die intens tevreden met een Thea Beckman op zichzelf kan zijn.
Taalgevoel en muzikaliteit
Het Stedelijk Gymnasium in Leiden brengt een verandering teweeg: tijdens het winterkamp ontpopt Emma zich met haar 1,55 meter lang als één van de sterkere leerlingen. De lange wandeltocht met bepakking, natte sokken, kou en Evergreens als ontbijt volbrengt ze met gemak en ze spreekt ook nog de rest moed in om door te lopen. Ze wordt met bewondering bekeken, het geeft haar nadien een nieuwe plek in de groep en dat maakt weer dat ze veel beter in haar vel zit.
Na het eindexamen in 2003 wacht de Franse stad Montpellier, waar Emma een jaar Frans gaat studeren. Het voelt in al haar vezels als thuiskomen, op het stuk aarde waar haar verre voorouders vandaan komen. En dat ze taalgevoel heeft wordt hier maar weer eens bevestigd – voor de Fransen doet haar natuurlijke accent vermoeden dat Frans gewoon haar moedertaal is. Taalgevoel en muzikaliteit liggen dicht bij elkaar, realiseert ze zich nu. Ook de culinaire kant wordt gevoed, ze leert er uiteenlopende Franse gerechten eten met eend, oesters en asperges.
Alle smaken van het leven
Terug in Nederland gaat ze rechten studeren in Leiden en maakt daarnaast ervaringen voor het leven als reisleider voor Vinea Vakanties. Emma komt terecht in een hechte club, waar ze een fantastische tijd beleeft. Er is een groot gevoel van gemeenschap, jezelf kunnen zijn en iedereen draagt het écht verantwoordelijk zijn voor de groep.
Eenmaal afgestudeerd maakt ze carrière in verschillende juridische banen en start ze met de RAIO opleiding (opleiding tot magistraat). Het leven brengt haar vervolgens van alle smaken wat: eerst een leeg energievaatje tijdens een burn-out en later een hart vol liefde door het moederschap. Het energievaatje vult zich gelukkig weer en Emma geniet volop van haar twee kinderen.
Oog voor detail
De liefde voor eten is er natuurlijk ook nog – een constante factor is haar foodblog, die al sinds 2013 in de lucht is. Het maken van recepten en mooie foto’s (alhoewel de eerste foto’s toch echt gewoon onder de afzuigkap zijn gemaakt) is een heerlijke creatieve uitlaatklep tussen het juridische jargon door. Emma onderscheidt zich met eindeloos oog voor detail. De kleur van haar nagellak past precies bij de kleur van de macaron en dat ene doperwtje moet echt nog een centimeter naar rechts.
Tompouce in de blender
In 2020 neemt ze een besluit. Een besluit gedreven door de behoefte aan het ontplooien van creativiteit en het creëren van een stabiele thuissituatie voor haar gezin: thuis kunnen zijn voor de kinderen is heel belangrijk. Zo leren ze tenminste ook Patrick Bruel meezingen 🙂
Vol enthousiasme legt ze alle focus op het uitbouwen van Em’s Real Food. Ze gaat cursussen volgen in food fotografie en als HEMA haar foto deelt op Instagram ontstaat er een hele mooie samenwerking. Sindsdien maakt zij de karakteristieke kleurrijke reels en foto’s van allerlei HEMA producten. Een tompouce in de blender filmen? Idee van Emma.
Emma van der Deijl – de vrouw die gerust met haar man naar Lille rijdt om daar in dat ene restaurant te gaan lunchen. Met een talenknobbel die verder gaat dan het gesproken woord en het talent om prachtige culinaire voorstellingen te maken. Soms om je van te laten proeven, soms om je visueel te prikkelen. Altijd met liefde, altijd op een bedje van aanstekelijke sprankeling.